
Uploaded with ImageShack.us
[font=Arial Black]Elimden geldiğince öğrenip yapabildiğim kadarıyla sistemi çok yanlış bilgiler vermeden anlatmaya çalıştım. Belki birçok kişinin işine yaramayacak ama bilmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Hani olur da bir yerler de karşınıza çıkarsa bir bilginiz olmuş olur.
Ayar nasıl yapılır:
Resimde çizmiş olduğum Vitesin, en alt kısmındaki kırmızı çizgi somundur, 19 anahtarla açılır. Bunu yaptıktan sonra üst kısımdaki somun ve ona bağlı olan boru şeklindeki kol dönmeye hazır hale gelmiş olur. Araç çalıştırılır, boru şeklindeki kol karşıdan baktığınızda sağa doğru çevrilerek başlangıç noktasına getirilir. Daha sonra ayarınızı yapabilmek için sola doğru çevirdiğiniz her tur da vites ileri geri hareket ettirilir. Ancak bu ayarı yaparken vakumun sesi ne çok yavaş ne de çok hızlı olmalıdır.Hızlı yaptığınızda araç içersinde sarsıntı, az olduğunda ise debriyajınız da ayarsızlık
meydana gelir. Bunu en iyi ayarlamanın yolu ise sola çevirdiğimiz her tur da vitesi ileri konuma aldığınız andan itibaren el frenini de indirip aracın hareket etme şeklini de görmelisiniz.Eğer araç ileriye doğru sürüş yapmıyorsa bu, hafif tempolu yokuşlarda bile aracın geri düşeceğine işaret eder.
Ayarımızın hazır hale geldiğini anladığımızda ise; üst kısımdaki boru şeklinde olan kol,uygun anahtarla tutulur ve en altındaki somun sıkılarak işlemi tamamlamış oluruz.
Resimde gördüğünüz parça diyaframdır.İçersinde tasa benzeyen ince şambrel yapısında lastik bulunur. Vitesi her ileri geri sürdüğümüz de akciğer gibi şişer .Örneğin; vitesi 1.aldığınızda şişer geriye düşürdüğünüz de kapanır. Mutfaklardaki lavabo pompaları gibi de düşenebiliriz.
Diyaframın içersindeki lastiğin patlamasını ise aracın vites geçişlerini yaparken hava kaçağı olacağı için gümleme,dişlerin çıkardığı sesle ya da frene basmanıza rağmen arabanın ileri geri oynamasıyla da anlayabiliriz.Ayrıca ben zamanında içindeki lastiği bulamadığım için sanayi sanayi dolaşıp sert yapılı bir lastik bulup dışını da taşlayarak randuman almaya çalışmıştım.(Daha önceden forumda paylaşmıştım.) Sonuç olarak başarılı.Arkadaki kontrol vanası ise; sistemin merkezidir.Üzerindeki plastik kapak açılır ve düz tornavida ile sağa ya da sola tur yapılarak çevrilir. Örneğin; araç 40 km hızla gidiyor ve vitesinizi arttırmanız gerekecek ve bu esnada vakum vananın ayarsızlığından dolayı geç düşecek ve aracınız boşa düşerek motorunuz gaza bastığınızda fazladan bağırıp yorulacaktır. Ya da sürüş esnasında 70km hızla gidiyorsunuz ve vites düşüreceksiniz bu da motorunuzun
motor frenini en sağlıklı şekil de yapabilmesi demektir. Ama bu kontrol vanası ayarının eksiksiz yapılabilmesiyle oluyor. Bunu da en iyi çevirdiğimiz her tur da araç içersine geçip vitesi değiştirerek vakumun ne sürede düştüğünü anlayarak ve el frenini indirip aracın olduğu yerden kalkış süresini de ayarlarak bu şekil de ayarımızı tamamlamış oluyoruz.. Dediğim gibi arkadaşlar ben öğrendiğim kadarıyla sizlere bunu aktarıyorum.Türkiye de yarı otomatik vites(vakumlu) tamirini yapabilecek çok az usta var. Ayrıca onları yapanların da bu ayarları net ölçüler de yaptıklarını hiç sanmıyorum.
Burada önemli olan zaten sizlerle paylaşmak.Saygılar.[/font]